MENU

 

V dnešných dňoch sa trh nehnuteľnosti stabilizuje a to vďaka znižujucej sa inflácii, ale očakávať niejake veľké zmeny čo sa týka urokových sadzieb či cien netreba. 

Aká je teda prognóza realitného trhu v druhej polovici roka 2024? 

V roku 2024 sme na trhu s nehnuteľnosťami svedkami stabilizácie cien. Pre predajcov to predstavuje výzvu, ako v takomto prostredí pútať pozornosť potenciálnych kupujúcich a dosiahnuť výhodnejší predaj.Podľa správy Národnej banky Slovenska (NBS) sa potvrdzuje vývoj cien nehnuteľností, aký vnímajú aj realitné kancelárie. V súčasnosti už zaznamenávame spomalenie poklesu cien a dokonca v niektorých regiónoch už úplnú stagnáciu – ceny nehnuteľností sa v medzikvartálnom porovnaní nepohli. Naopak, v iných regiónoch ale pokles cien pokračuje, hoci výrazne pomalším tempom než tomu bolo v minulom roku.Nástup stagnácie cien je paradoxne v dôsledku mierne zvýšeného dopytu a aktívnejšieho nakupovania zo strany klientov než ako tomu bolo pred rokom. Záujem Slovákov o kúpu nehnuteľností pomaly stúpa, hoci ešte nie tak výrazne ako v minulých rokoch. Prirodzene, dôvodom tohto trendu je aj nadmerná inflácia hypoték, čo vedie k tomu, že mnoho Slovákov neprešlo prísnejším posudzovaním ich schopnosti splácať hypotéku.

Predpokladá sa, že Europská centrálna banka (ECB) v druhej polovici roka 2024 pristúpi k prvému uvoľňovaniu urokových sadzieb. To by malo viesť k zvýšovanej aktivite na trhu , najma zo strany kupujúcich.Avšak aj počet predávajúcich by mohol rásť. Taktiež sa očakáva pretrvávajúca refixácia hypoték čo v preklade znamená vzrásť mesačných splátoch hypotekarných uverov priemerne 30-60%.Zvýšené náklady na splátku úveru môžu viesť k zvýšenej ponuke nehnuteľlnosti na trhu a ďalšiemu poklesu cien. Realitná únia SR predpovedá, že rok 2024 bude pre realitný trh na Slovensku ten najstabilnejší za posledných päť rokov. Veľké cenové otrasy sa neočakávajú, a to vďaka stabilizácii situácie na trhu v posledných mesiacoch2.Celkovo sa zdá, že rok 2024 bude na realitnom trhu pomerne stabilný, s niekoľkými zmenami a príležitosťami pre kupujúcich aj predávajúcich. Dôležité je sledovať vývoj úrokových sadzieb a refixácií hypoték, aby sme sa mohli pripraviť na potenciálne zmeny.Musíme dodať , že úrokové sadzby úverov zostanú aj naďalej relatívne vysoké, budú sa pohybovať okolo 5 %, a preto budú predražovať financovanie nehnuteľností a brzdiť rast cien aj v roku 2024. Vyvažovať to však má zvyšovanie príjmov obyvateľstva a taktiež banky budú žiadateľom o hypotekárne úvery otvárať dvere častejšie ako v roku 2023.

A prečo sa zvyšujú ceny nehnuteľností?

V súvislosti s nehnuteľnosťami určenými na bývanie, respektíve s ich cenami, na konferencii  Future Fusion vystúpil aj exminister hospodárstva a ekonóm Richard Sulík. Vo svojom príspevku vyhlásil, že ceny nehnuteľností na Slovensku sa po prechodnom spomalení budú postupne opäť zvyšovať, čo potvrdzujú aj štatistiky Národnej banky Slovenska. On však vo svojej analýze zašiel ešte ďalej.Uviedol, že nehnuteľnosti na Slovensku za uplynulé dve desaťročia zdraželi o 150 %. Kým na začiatku tisícročia stál meter štvorcový v priemere približne tisíc eur, v súčasnosti je to okolo 2 500 eur. „Nie je to však preto, že by sa zvýšila hodnota nehnuteľností, príčinou je slabnúce euro,“ povedal. Ako dôvod uviedol politiku Európskej centrálnej banky, ktorá až do vypuknutia inflačnej krízy „tlačila“ bankovky – počas ostatných 10 rokov v hodnote približne 7 biliónov eur. V dôsledku toho sa euro znehodnotilo až o 60 %, čo sa malo premietnuť aj do prudkého zdražovania cien nehnuteľností. 2024 je rokom plným príležitostí, či už pre kupujúcich tak aj pre predávajúcich. Niektoré ukazovatele ukazujú v opätovné oživenie realitného trhu, naopak stále sú ľudia, ktorí očakávajú kontinuálny pokles cien nehnuteľnosti. Najpravdepodobnejší scenár je niekde v strede. Z realitnej praxe však vieme povedať, že za prvé týždne nového roka cítime zvýšenú aktivitu na realitnom trhu, ľudia chodia na obhliadky a nehnuteľnosti s dobre nastavenou cenou a atraktívnou prezentáciou si nájdu svojho nového vlastníka úspešne a v akceptovateľnom časovom horizonte. Nikto z nás nemá kryštálovú guľu a nevie s určitosťou predpovedať akým smerom sa bude realitný trh počas roka vyvíjať. Uvidíme čo si pre nás nachystá centrálna banka a svoju stratégiu je potrebné prispôsobovať situácii. Či už sa radíte k sentimentu jedného alebo druhého tábora, s určitosťou vieme potvrdiť, že bývanie je jednou zo základných ľudských potrieb a dopyt po bývaní bude vždy, či už na trhu predajov alebo prenájmov. Aj na realitnom trhu existuje volatilita a sú obdobia kedy ceny nehnuteľností rastú resp. klesajú.

www.lt-eugroup.sk info@lt-eugroup.sk +421903252202

 

Presvedčte sa o profesionálnom prístupe spoločnosti LT-EU GROUP, ktorá vás rada prevedie procesom kúpy, predaja alebo prenájmu nehnuteľnosti. Navyše poskytuje aj kompletný právny a hypotekárny servis a nadštandardné služby pri projektovaní stavieb.

Vďaka spolupráci s kvalifikovanými interiérovými dizajnérmi dokáže splniť vaše predstavy o pohodlnom domove alebo reprezentatívnych komerčných priestoroch. Okrem Slovenska, pôsobí aj v Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku, Španielsku i v Dominikánskej republike.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.