MENU

Vitajte v úžasnom svete hypoték! Toto nie je témou, ktorú by väčšina ľudí považovala za vzrušujúcu, ale keď sa pozrieme na to hlbšie, je to ako jedna z tých záhadných hier s otvoreným koncom. Každý krok, ktorý urobíte, môže meniť celkový výsledok a vaše konečné rozhodnutie môže znamenať rozdiel medzi úspechom a katastrofou. Preto sme tu dnes, aby sme porovnali dva rôzne spôsoby, ako si môžete zakúpiť domov - klasickú hypotéku a americkú hypotéku.

Predstavte si, že ste v pekárni. Klasická hypotéka je ako rožok, jednoduchý, tradičný, bez prekvapení. Americká hypotéka je zas ako sladké pečivo, lákavé, plné prekvapení, ale s potenciálnym rizikom pre tých, ktorí sa nedokážu ovládať.

Prvým veľkým rozdielom medzi týmito dvoma typmi hypoték je možnosť predčasného splatenia. Klasická hypotéka, náš rožok, je v tomto ohľade prísna. Ak sa rozhodnete zaplatiť skôr, môžu sa na vás prikrútiť vysoké poplatky. Na druhej strane, americká hypotéka, naše sladké pečivo, je v tomto ohľade oveľa viac flexibilná. Môžete ju splatiť kedykoľvek bez toho, aby ste museli platiť poplatky.

Druhým rozdielom je možnosť refinancovania. Pri klasických hypotékach je to takmer nemožné, ale pri amerických hypotékach je to ľahko dostupné. Umožňuje vám to zmeniť podmienky vašej pôžičky, ak sa zmenia vaše finančné podmienky alebo ak sa úrokové sadzby prudko zmenia. Je to ako keby ste mali druhú šancu na výber toho sladkého pečiva, ktoré ste si vybrali.

A konečne, treťou hlavnou odlišnosťou je to, ako sú nastavené úrokové sadzby. Klasická hypotéka je ako rožok, ktorý stojí rovnako bez ohľadu na to, kedy prídete do pekárne. Úrok je pevne stanovený na začiatku a nezmení sa. S americkou hypotékou to môže byť trochu riskantnejšie. Úrokové sadzby sa môžu meniť podľa trhových podmienok, čo môže znamenať, že budete platiť viac alebo menej v závislosti na tom, ako sa trh vyvíja. Je to ako keby ste si kúpili to sladké pečivo, ale cena sa môže zmeniť, keď prídete na pokladňu.

Takže ktorá hypotéka sa kedy oplatí? Odpoveď na túto otázku závisí od vašich osobných okolností. Ak ste konzervatívny investor, ktorý nemá rád riziká, klasická hypotéka by mohla byť pre vás najlepšia voľba. Na druhej strane, ak ste ochotní podstúpiť trochu rizika pre potenciálne vyšší výnos, americká hypotéka by mohla byť tou správnou voľbou pre vás. 

V každom prípade je dôležité, aby ste si vždy poradili s odborníkom, skôr než sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť. Takže nech už si vyberiete rožok alebo sladké pečivo, uistite sa, že to je ten správny pre vás!



Presvedčte sa o profesionálnom prístupe spoločnosti LT-EU GROUP, ktorá vás rada prevedie procesom kúpy, predaja alebo prenájmu nehnuteľnosti. Navyše poskytuje aj kompletný právny a hypotekárny servis a nadštandardné služby pri projektovaní stavieb.

Vďaka spolupráci s kvalifikovanými interiérovými dizajnérmi dokáže splniť vaše predstavy o pohodlnom domove alebo reprezentatívnych komerčných priestoroch. Okrem Slovenska, pôsobí aj v Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku, Španielsku i v Dominikánskej republike.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.