MENU

Nízkoenergetické domy sú šetrnejšie k životnému prostrediu, ponúkajú aj príležitosť na zníženie nákladov na bývanie. Investícia do zelených technológií sa vám vráti už o niekoľko rokov.

Poďte sa s nami pozrieť čo znamená investícia do zelených technológií ?

Kľúčom k ekologickému bývaniu je využívanie obnoviteľných zdrojov energie, a to predovšetkým na vykurovanie a ohrev vody. Cena úsporných kotlov, kvalitnejších okien či slnečných kolektorov môže na začiatku odradiť, z dlhodobého hľadiska sa však oplatí.

 

  1. Nižšie náklady vďaka zeleným technológiám 

Priemerná spotreba elektriny v domácnosti s elektrickým vykurovaním a ohrevom úžitkovej vody je 6 215 kWh ročne, s mesačnými nákladmi 40 až 70 eur. Najväčšiu časť elektriny spotrebuje vykurovanie, hlavne počas zimných mesiacov. Ak sa rozhodnete vymeniť elektrinu z distribučnej siete za tú z fotovoltaických panelov, môžete na kúrení ušetriť 20 až 30 % nákladov. 

2. Základné piliere zdravého bývania 

Začnite uz vo fáze návrhu - zohľadnite výber stavebných materiálov napr. Betón s kruhovým prierezom je oveľa ekologickejší ako klasický betón

Vyberte ekologické vykurovanie - využite tepelné čerpadlo, ktoré využíva iba elektrickú energiu. To výrazne znižuje emisie CO2, najmä ak do toho zahrnieme aj solárne panely. 

Zabezpečte solídnu izolačnú vrstvu - dostatočná izolácia podlahy, stien a strechy domu je kľúčová. 

Využite energiu zo slnka - pasívne získavanie solárnej energie môže poskytnúť domu bezplatné vykurovanie. 

3. Význam má aj menšia rekonštrukcia 

Staršie rodinné domy môžu ušetriť aj vďaka rekonštrukcii. Ekologická obnova domov môže zahŕňať kvalitnejšiu izoláciu, nový vykurovací systém či výmenu okien. Zníženie nákladov pri rekonštrukcii domu nebude také výrazné, ako porovnanie novostavieb v rôznych energetických kategóriách, zabezpečí však pohodlnejšie bývanie a ušetrí niekoľko desiatok až stoviek eur ročne. Navyše, domy postavené alebo zrekonštruované s ohľadom na životné prostredie si svoju hodnotu dlhodobo udržujú. 

4. Pozor na energetickú triedu novostavby 

Množstvo spotrebovanej energie rozhoduje nielen o poplatku za energie, ale aj o energetickej triede, do ktorej je dom zaradený. Od 1. januára 2021 u nás platia prísnejšie normy. Zatiaľ čo v predchádzajúcom období museli novostavby spĺňať podmienky energetickej triedy A1, od tohto roku bude možné skolaudovať iba domy s takmer nulovou spotrebou energie. Rozhodujúci je pri tom dátum vydania stavebného povolenia. Povinná energetická trieda A0 sa vzťahuje na tie novostavby, ktoré získali stavebné povolenie v roku 2021. 

Tieto kroky Vám pomôžu úsporné a ekologické bývanie , ktoré je prospešné pre životné prostredie   a zároveň vám prináša nižšie mesačné náklady. 

Tento článok vznikol pod zaštitou spoločnosti LT-EU GROUP Sieť: www.lt-eugroup.sk E-mail:  info@lt-eugroup.sk 

Presvedčte sa o profesionálnom prístupe spoločnosti LT-EU GROUP, ktorá vás rada prevedie procesom kúpy, predaja alebo prenájmu nehnuteľnosti. Navyše poskytuje aj kompletný právny a hypotekárny servis a nadštandardné služby pri projektovaní stavieb.

Vďaka spolupráci s kvalifikovanými interiérovými dizajnérmi dokáže splniť vaše predstavy o pohodlnom domove alebo reprezentatívnych komerčných priestoroch. Okrem Slovenska, pôsobí aj v Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku, Španielsku i v Dominikánskej republike.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.